Proef: Inzet van drone voor crowdmanagement kermis

Tijdens de Weerter kermis wordt op zaterdag en zondag van 14.00 tot 20.00 een drone ingezet. Het doel is om publieksstromen in kaart te brengen.

Crowdmanagement
Het publiek dat de kermis bezoekt wordt al jaren gemonitord door mobiel cameratoezicht van de politie. Deze camera’s hangen tijdens de kermis op vaste plekken. Bij wijze van proef zet de politie nu gedurende een aantal momenten een drone in. Burgemeester Jos Heijmans: ‘Het doel daarvan is om te kijken op welke punten het erg druk is en daarop te sturen. Een drone is snel en flexibel in te zetten’. Deze drone wordt op zaterdag 28 september en zondag 29 september beide dagen tussen 14.00 en 20.00 uur gebruikt. De drone vliegt vanwege de veiligheid niet recht boven het publiek.

Drones
De politie in Limburg is aangewezen als één van de drie nieuwe, nationale proeftuinen voor onbemande luchtvaartuigen, oftewel drones. De politie heeft de vraag gesteld aan de gemeente Weert of zijn de drone in mogen zetten tijdens de kermis Weert 2019. Deze drone is voorzien van een camera met hoge resolutie. De drone zorgt ervoor dat een bijzonder camerastandpunt vanuit de lucht gecreëerd wordt, waarmee publiek- en verkeersstromen overzichtelijk in beeld kunnen worden gebracht. Het drone-team van de politie is inmiddels 1,5 jaar actief met ongeveer 1 á 2 inzetten per dag. Zij houden zich strikt aan de huidige wet- en regelgeving met betrekking tot het vliegen.

De camerabeelden van de drone worden met een live-stream verbinding uitgelezen door de politie in de commandowagen.

Lost Password