Kermis? Laat je niet rollen!

De politie is zoals elk jaar tijdens kermis Weert extra alert op zakkenrollers, maar vraagt bezoekers zelf ook maatregelen te nemen.

Evenementen zijn geliefd bij zakkenrollers. Het is gezellig druk in de stad en mensen staan dicht op elkaar. Dit is de ideale situatie voor zakkenrollers om – vaak ongemerkt – hun slag te slaan en er vervolgens ongezien vandoor te gaan. De politie zet samen met partners alles op alles om de strijd met zakkenrollers aan te gaan, maar bezoekers van evenementen kunnen zelf ook een aantal maatregelen nemen om de kans om slachtoffer te worden te verkleinen.

Hoe kan ik voorkomen dat ik word ‘gerold’?
De politie roept bezoekers van de kermis op om goed op hun spullen te letten en heeft een aantal tips om de kans op zakkenrollen te verkleinen:

– Draag uw tas voor u en niet achteloos naast of achter u.
– Zorg dat de klep/sluiting naar uw lichaam is toegekeerd.
– Wees u er van bewust dat er mensen zijn die het op uw geld en tas hebben voorzien.
– Stop uw geld en waardevolle voorwerpen altijd zorgvuldig weg.
– Leg uw portemonnee niet voor het grijpen in een tas.
– Als iemand op uw kleding knoeit, maak dit dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde af.
– Let altijd goed op uw spullen als iemand u de weg of iets anders vraagt.

Hoe werken zakkenrollers?
– Ze leiden u af. Bijvoorbeeld door u een duw te geven of een vuurtje of de weg te vragen.
– Ze werken meestal in teams, kijken elkaar vaak aan en wisselen signalen uit. Wordt u door een onbekende aangesproken? Wees dan alert. Een medeplichtige slaat dan vaak zijn slag.
– Ze lopen doelloos in het rond en hebben veel interesse in mogelijke slachtoffers en hun bezittingen. Het geld en de pasjes worden vaak zeer snel uit de portemonnees gehaald, waarna portemonnee wordt weggegooid.
– Soms maakt de zakkenroller gebruik van de huisgegevens die in uw portemonnee te vinden zijn om, als er ook sleutels zijn gerold, later in de woning in te breken. Als uw sleutels zijn gerold, is het raadzaam om nieuwe sloten te plaatsen.

Wat kan ik nog meer doen?
Noteer altijd het IMEI-nummer (Toets *#06#) van uw telefoon en doe altijd aangifte zodat de politie dit serienummer kan opnemen in een landelijke database van gestolen telefoons. Installeer een Find my phone app op uw toestel, zodat de locatie van de telefoon achterhaald kan worden.

Lost Password